skip to Main Content

Kontaktbud og kontaktbrud i parforholdet

Lægger du egentlig mærke til, hvor ofte din partner byder dig op til kontakt i løbet af en dag? Og hvad betegner egentlig et kontaktforsøg? Undersøgelser viser, at de par, som mestrer kunsten at tage imod kontaktforsøg er dem, der trives bedst. I de parforhold, der kategoriseres som mest lykkelige, tager partneren imod kontakt i min 80 % af forsøgene.

Og hvad er så et kontaktbud? Et kontaktbud kan komme i mange former. Det kan være din kæreste kigger ud af vinduet og siger ” Sikke et dejligt vejr det er i dag”. Eller ” Har du set, der kommer Gladiator på TV2 i aften”, eller ”Det og det skete på arbejdet i dag” eller…. Det kan også være en fysisk berøring i forbifarten, en SMS i løbet af dagen, eller måske bare et smil eller forsøg på øjenkontakt.

Har du nogensinde prøvet, at din partner ikke har responderet på dit kontaktforsøg?

Brug for parterapi i københavn? Se mere her

Der er tre forskellige måder, vi kan reagere på et kontaktforsøg: Respondere, ignorere, kritisere.

Respondere: I de forhold, der trives godt, formår parterne at respondere positivt eller neutralt på hinanden i langt de fleste tilfælde. Som fx Ja solen skinner dejligt i dag, eller lad mig høre om din dag, gengælde et smil, svare på smsen m.m. Når din partner responderer positivt, medvirker det til, at du føler dig hørt, at du føler, du har betydning og at din partner er tilgængelig for dig.

Ignorere: I nogle tilfælde, kan man også blive ignoreret/overhørt, hvilket vil være en manglende respons. Der kommer ikke noget svar tilbage, berøringen bliver ikke gengældt… Det behøver naturligvis ikke at være ond vilje, da det selvfølgelig ikke altid er muligt at være 100% nærværende og klar til respons, men selv et lille mmh eller nik er bedre end ingen svar.

Kritisere: At blive mødt med kritik eller irritation, når man forsøger at etablere kontakt, kan gøre ondt og være med til at skabe negative dønninger i relationen. Her kunne svaret fx være. ”Kan du ikke se jeg sidder og læser, kan jeg ikke bare få noget ro”, eller ” Jeg gider ikke høre om din fodboldturnering, det interesserer mig ikke”

Vi tænker ikke nødvendigvis over vigtigheden af at tage positivt imod vores partneres kontaktbud. Men prøv at se billedet for dig. Din partner kommer for at give dig en ”high five”, og du går bare lige forbi. Det kan faktisk føles som en afvisning, også selvom det måske ikke er ment sådan. Et godt parforhold handler rigtig meget om at skabe positiv kontakt. Når du møder din partner med opmærksomhed, imødekommenhed, engagement og venlighed er du med til at skabe en tryg og kærlig base, som knytter jer tættere sammen.

Back To Top