Parterapi København
Parterapi handler ikke om at finde fejl – men om at finde hinanden
Mange tror, at parterapi er et sidste forsøg, når alt andet er prøvet. Men faktisk er det en gave at tage sin relation alvorligt, før mønstrene bliver for fastlåste. Parterapi kan hjælpe jer med at skabe et fundament af tillid og tryghed – både hvis I er i krise, eller bare gerne vil hinanden mere.
Hvis I er nysgerrige på, om parterapi kunne være noget for jer, er I altid velkomne til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.
Ring 2283 2122
Mail mette@pressense.dk
Tilknytning og kontakt – Parterapi
Helt grundlæggende kan man sige, at mange af de konflikter, der kan opstå i et parforhold handler om, at kontakten mellem jer er blevet enten utryg eller distanceret. Når vi går ind i et engageret parforhold knytter vi os til hinanden, hvilket også gør os sårbare. Det som knytter os sammen og får os til at trives, handler blandt andet om, at vi i tilfredsstillende grad føler, at vi får opfyldt nogle grundlæggende behov.
Tryghed er et nøgleord
Hvis vi gennem længere tid har en oplevelse af, at dette ikke er tilfældet, på et eller flere parametre, begynder vi at blive usikre på den andens kærlighed og accept. Når det sker, vil vores tilknytningsmønster blive aktiveret, og det er her vi kan risikere at ryge ind i konflikt. Parterapi handler i høj grad om at hjælpe jer til at genetablere den trygge og nære kontakt.
Hvad kan man få ud af parterapi?
Parterapi kan give jer:
-
En ny måde at forstå hinandens følelser og reaktioner på
-
Større tryghed og tillid i relationen
-
Hjælp til at bryde fastlåste mønstre og konflikter
-
Redskaber til at kommunikere klart og kærligt
-
En dybere kontakt og forbundethed
I stedet for at lede efter, hvem der har ret, fokuserer vi på, hvad der sker mellem jer – og hvad I hver især har brug for for at føle jer trygge, set og elsket.
Er du den opsøgende eller undvigende type i parforholdet?
Der er groft sagt to måder at reagere på, når vi oplever, at kontakten til vores partner er mangelfuld. Hvis du er den opsøgende type, vil du forsøge at genetablere kontakten på mere eller mindre hensigtsmæssige måder.
Du insisterer måske på at tale om det, eller rækker ud fysisk. Hvis det ikke lykkes på tilfredsstillende vis, begynder du måske at blive kritisk eller bebrejdende. Det kan også være, at du forsøger at skabe nærhed igen ved at blive mere klyngende og appellerende i din kontakt.
Trækker du dig?
Hvis du er den undvigende type, vil du i stedet begynde at trække dig fra relationen. Følelsesmæssigt begynder du at lukke ned for at undgå at blive mere såret. Du bliver tavs, forsvinder ind i dit arbejde/skærmen eller andre måder at trække dig fysisk på. Du undgår at tale om problemerne af frygt for, at det vil ende med et skænderi og yderligere dårlig kontakt.
Forstå din partners reaktioner
I parterapien lærer I at forstå hinandens reaktioner. Når du forstår baggrunden for din partners adfærd, bliver det tydeligt for dig, at adfærden i virkeligheden er et forsøg på at beskytte relationen – ikke ødelægge den.
Hvorfor gå i parterapi?
Parterapi – når I længes efter nærhed, forståelse og tryghed i jeres forhold
Mange par kommer i terapi, fordi konflikterne gentager sig, samtalerne ender i afstand – eller fordi de savner den nærhed, de engang havde. Måske føles det, som om I er gledet fra hinanden. Måske er I fanget i et mønster, hvor den ene trækker sig, og den anden presser på. Eller måske står I i en akut krise og har brug for støtte til at finde vej.
Parterapi er ikke kun for jer, der er i krise. Det er for jer, der ønsker en dybere forståelse for hinanden og længes efter at mærke kærligheden og forbindelsen igen.
Hvordan kan jeg hjælpe som parterapeut?
Jeg arbejder med fokus på det, der ligger under overfladen
Som parterapeut hjælper jeg jer med at komme bag om konflikterne og ind til det, der virkelig betyder noget: De følelser og længsler, der ligger gemt bag forsvar, kritik og tavshed.
Ofte reagerer vi ikke kun på det, der bliver sagt – men på de følelser og sårbarheder, vi ikke får sat ord på. I parterapien skaber vi et trygt rum, hvor I kan dele det, der er svært, uden at blive misforstået. Et rum, hvor I kan begynde at høre hinanden med nye ører og møde hinanden med mere empati.
Hvornår er det for sent at gå i parterapi?
Det er aldrig for tidligt at søge hjælp,men nogle par venter desværre for længe, før de tager skridtet, og konflikterne har måske nået et niveau, hvor det kan være svært at finde hinanden igen.
Selvom parterapi kan være gavnligt i mange situationer, er der tilfælde, hvor forholdet kan være for langt ude til at blive reddet:
- Den ene part har allerede truffet beslutningen om at forlade forholdet og er ikke åben for forandring.
- Der er vedvarende mangel på respekt, foragt eller fjendtlighed.
- En eller begge parter føler sig følelsesmæssigt afkoblet og ligeglade med udfaldet.
- Gentagne forsøg på terapi eller løsning af problemer har ikke ført til nogen reel forandring.
- Der er alvorlige tillidsbrud, som ingen af parterne er villige til at arbejde på at hele.
Hvad hvis vi er i tvivl?
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt terapi kan hjælpe, kan en afklaringssamtale med en terapeut være en god start. Her kan I sammen undersøge, om der er grundlag for at arbejde videre på forholdet, eller om det måske er tid til at gå hver til sit på en respektfuld måde.
Tvivlsafklaring
Uanset hvad er det vigtigste at tage stilling og handle – enten for at give forholdet en reel chance eller for at afslutte det på en måde, der giver begge parter mulighed for at komme videre på en sund og respektfuld måde. I dette tilfælde kan mit tilbud om tvivlsafklaring være en vej videre. Læs mere om tvivlsafklaring her
Min faglige baggrund som parterapeut i København
Udover min uddannelse som Psykoterapeut MPF, har jeg to efteruddannelser i parterapi. Emotionsfokuseret parterapeut og Imago parterapeut. Begge retninger er anerkendte og baserer sig på tilknytningsteorien. Jeg har de sidste 14 år arbejdet med par i egen praksis, og kan tilbyde jer kompetent parterapi i trygge rammer.
Hvad er Emotionsfokuseret parterapi
Emotionsfokuseret parterapi (EFT) er en anerkendt og veldokumenteret terapiform, der hjælper par med at genoprette den følelsesmæssige forbindelse i deres forhold.
I stedet for at fokusere på, hvem der har ret, eller hvordan I skal “løse” jeres konflikter, går vi et lag dybere og undersøger de følelser, der ligger bag jeres reaktioner og mønstre. Det handler om at skabe tryghed, forståelse og kontakt – så I igen kan nå hinanden og mærke, at I er på samme hold.
Følelser er nøglen – ikke problemet
I emotionsfokuseret parterapi ser vi ikke følelser som noget, der skal dæmpes eller løses – men som signaler, der viser os, hvad vi har brug for. Bag vrede, afstand og kritik ligger ofte sårbarhed, længsel og behov for kontakt. Når vi begynder at få øje på de følelser og tør vise dem for hinanden, opstår der en ny form for nærhed.
Et trygt rum til at finde tilbage til hinanden
Som par bevæger vi os ofte i mønstre, hvor vi gentager de samme reaktioner og konflikter – uden helt at forstå hvorfor. I EFT arbejder vi med at identificere og forstå de mønstre, I er fanget i, og hjælper jer med at finde nye måder at være sammen på, hvor begge føler sig set, hørt og betydningsfulde.
Virker parterapi?
Det korte svar er: Ja, parterapi virker – især når begge parter er åbne for at undersøge deres relation med nysgerrighed og ærlighed.
Forskning viser, at emotionsfokuseret parterapi (EFT), som jeg er uddannet i, er en af de mest veldokumenterede og effektive former for parterapi. Studier viser, at:
-
70-75 % af par oplever en betydelig forbedring i deres forhold efter EFT-terapi
-
Op mod 90 % rapporterer øget tilfredshed og bedre kontakt i parforholdet
-
Forbedringerne holder over tid – også efter terapien er afsluttet
(EFT Research: Johnson et al., 1999; Wiebe & Johnson, 2016)
Det skyldes, at vi i EFT ikke kun arbejder med at “løse problemer”, men med at genskabe tryghed, kontakt og følelsesmæssig tilgængelighed mellem jer. Når par oplever, at de igen kan nå hinanden følelsesmæssigt, falder konflikterne ofte helt naturligt i baggrunden.
Første samtale i parterapi
I første samtale begynder vi med at udfolde jeres historie som par. Vi ser på, hvordan jeres forhold har udviklet sig, og hvilke mønstre der måske har sneget sig ind over tid – ofte uden at I selv helt har lagt mærke til det. Samtalen handler ikke om at finde skyld eller pege fingre, men om at skabe en ny forståelse for hinanden.
Jeg guider jer under hele processen
Jeg hjælper jer med at sætte ord på det, der ligger bag jeres reaktioner – det, der ofte ikke bliver sagt, men som alligevel fylder. Når vi forstår, hvad der egentlig sker bag de gentagne konflikter eller den voksende afstand, bliver det muligt at mødes et nyt sted – med mere nærvær og mindre misforståelse.
I behøver ikke forberede noget før I kommer. Jeg sørger for at guide jer igennem det hele. Jeg lægger stor vægt på at skabe et trygt rum for jer, hvor der er plads til at dele både det lette og det sårbare.
Hvor længe skal man gå i parterapi?
Der findes ikke ét rigtigt svar på, hvor længe man skal gå i parterapi – det afhænger af, hvad I kommer med, og hvor dybt jeres mønstre ligger. For nogle par er få samtaler nok til at skabe ny forståelse og retning. For andre er det en længere proces, hvor der er behov for at arbejde mere i dybden.
Parterapi er ikke en quick fix-løsning. Det er en proces, hvor I langsomt opbygger mere tryghed, forståelse og kontakt – både med jer selv og med hinanden. Det kræver mod, tålmodighed og et fælles engagement til at ville hinanden.
Parterapi er en investering i kærligheden
Man kan sige, at parterapi er en investering i jeres relation. I vælger at give jeres parforhold tid, opmærksomhed og støtte, så det får mulighed for at udvikle sig – i stedet for at stagnere eller slides ned.
De fleste par starter med at komme fast over en periode – fx hver anden uge – og trapper gradvist ned, når der opstår mere ro og kontakt mellem jer. Sammen finder vi det tempo og forløb, der passer til jer.
Hvad snakker man om i parterapi?
I parterapi taler vi om dét, der sker mellem jer – både det, I oplever på overfladen, og det, der ligger nedenunder. Det kan være konflikter, afstand, kommunikation, tillid, jalousi, savn, sex eller følelsen af at være vokset fra hinanden. Men ofte handler det ikke kun om det konkrete – men om længsler, sårbarhed og behov for forbindelse.
Vi undersøger jeres mønstre som par: Hvad sker der, når I støder sammen? Hvad forsøger I egentlig at sige til hinanden, som måske ikke bliver hørt? Bag kritik, vrede eller tilbagetrækning gemmer der sig ofte længsel efter kontakt, nærhed eller at føle sig betydningsfuld for den anden.
Ofte stillede spørgsmål
I parterapi har vi fokus på relationen frem for individet. Som parterapeut hjælper jeg jer med at afdække og tydeliggøre den dynamik, der opstår imellem jer. Man kan sige, at det jeg hjælper jer med er at blive bedre til at håndtere de udfordringer og uenigheder, som I kommer ind i som par. Det er ikke et problem i sig selv at være uenige, det er måden man håndterer uenigheden på, der kan blive problemet.
Det korte svar er JA! Parterapi hjælper. Der eksisterer i dag grundige undersøgelser, der dokumenterer de gode resultater, der kan opnås med EFT parterapi, som er den metode, jeg benytter. Nogle af undersøgelserne viser at 70-75% af de par, der modtager EFT parterapi får løst deres kriser, og op mod 90% af parrene oplever væsentlige forbedringer i parforholdet.
Parterapien foregår i et trygt rum, hvor vi sammen afdækker de negative mønstre, som er med til at skabe afstand eller konflikt mellem jer. Som parterapeut hjælper jeg jer med at forstå de dybereliggende årsager, der skaber de negative mønstre og I bliver bedre til at forstå hinanden og give udtryk for jeres følelser og behov på en konstruktiv måde.
Parterapi skal ses som en investering i parforholdet, som jo på mange måder er noget af det dyrebareste vi har. Det koster noget – både økonomisk og energimæssigt. Til gengæld kan I opnå langt større glæde og trivsel både for jer selv og jeres evt. børn. Det er naturligvis forskelligt, hvor mange sessioner, der er behov for, men I skal regne med et forløb på mellem 8-20 sessioner, hvis I vil have et godt og varigt udbytte.
Kan parterapi redde ægteskabet?
Mange par, der oplever kriser i deres ægteskab, stiller sig selv spørgsmålet: Kan parterapi redde os? Svaret afhænger af flere faktorer, men for mange kan terapi være en afgørende hjælp…
Forskellige behov i parforholdet – udfordringer og løsninger
I ethvert parforhold vil der opstå situationer, hvor begge parter har forskellige behov og ønsker. Det kan handle om alt fra intimitet og tid sammen til behov for socialt samvær…
Videre efter utroskab
Utroskab er en af de mest udfordrende oplevelser, et par kan stå over for i deres forhold. Det kan efterlade dybe følelsesmæssige sår og skabe en følelse af svigt, ensomhed…