Stress er ikke kun noget, der foregår i hovedet – det kan også sætte dybe spor i kroppen. Hvis man…
Kroppen i alarmberedskab: Forskel på udbrændthed og stress
I vores hektiske hverdag er det let at overse vores egne behov. Der er hele tiden mere at gøre, mere at nå. Livet i overhalingsbanen er imidlertid ikke holdbart for mennesket. Hvis man lader sig udsætte for vedvarende pres, kan kroppen gå i protest og bukke under – ingen er skabt til at leve i alarmberedskab. Alligevel bliver flere og flere danskere ramt af stress og udbrændthed, hvilket har alvorlige konsekvenser for det fysiske såvel som det psykiske helbred.
Der er en grundlæggende forskel på udbrændthed og stress. Hvor stress er kroppens respons på vedvarende pres, er udbrændthed resultatet af langvarig, ubehandlet stress. Griber man ikke ind i tide, kan stress således udvikle sig til udbrændthed. Det er væsentligt at kende forskellen på udbrændthed og stress for at kunne tage de rigtige skridt mod bedring.
Udbrændthed – det flade batteri
Forestil dig, at du har kørt på fuld kraft i månedsvis, måske endda i årevis, uden en rigtig pause. Til sidst når du til et punkt, hvor selv den mindste opgave føles som at bestige et højt, stejlt bjerg. Denne fornemmelse er et godt billede på udbrændthed – en dybtgående udmattelse, der rammer både krop og sind.
Udbrændthed føles som en konstant træthed, der ikke bare kan soves væk. Det er en ekstrem fysisk, mental og følelsesmæssig tilstand, der opstår som følge af langvarig eksponering for stress. Du føler dig måske kynisk over for dit arbejde, ineffektiv og ude af stand til at præstere som før. Fysiske symptomer som hovedpine, mavesmerter og søvnproblemer er en almindelig del af dagligdagen. Selv ting, som du plejede at nyde, bringer dig ikke længere glæde.
Kan du genkende dette mønster? Så lider du muligvis af udbrændthed som resultat af en stresset tilværelse. Som psykoterapeut i København har jeg beskæftiget mig med stress og udbrændthed i en lang årrække, hvorfor jeg kan tilbyde professionel hjælp med udgangspunkt i din individuelle situation. Sammen vil vi være i stand til at identificere årsagerne bag dit “flade batteri” og ultimativt give dig de nødvendige værktøjer til at håndtere dem.
Stress – en folkesygdom?
Stress er noget, som de fleste har oplevet – og til en vis grad kan tilstanden faktisk være nyttig. Stress er kroppens naturlige respons på udfordringer og trusler. Den kan være motiverende og give os det skub, som vi har brug for, for at klare en vanskelig situation. Men når stress bliver en konstant og kronisk tilstand, kan det være skadeligt.
Man kan tænke på stress som en alarm, der aldrig slukkes. Arbejdspres, økonomiske bekymringer, familieproblemer – alt dette kan være vedvarende stressfaktorer. Man ser da også flere og flere stressramte i det senmoderne samfund i en sådan grad, at nogle betegner tilstanden som en folkesygdom. Når kroppen konstant er på vagt, kan det resultere i symptomer som hovedpine, søvnproblemer, højt blodtryk og endda hjerteproblemer. Psykiske følgevirkninger kan omfatte angst og depression.
Det er vigtigt at håndtere stress, før det udvikler sig til udbrændthed. Et væsentligt redskab er at finde måder, hvorpå man kan reducere belastningen på sig selv – f.eks. ved at tage pauser, prioritere søvn, sænke barren i hverdagen og søge støtte fra venner og familie eller søge professionel hjælp.