Flere og flere unge oplever depression, men det kan være svært at opdage. Symptomerne på depression hos unge er i…
Unge med dårligt selvværd
Dårligt selvværd er et udbredt problem blandt unge i dag og kan have en dyb indvirkning på deres trivsel og udvikling. Hvis man som ung oplever, at man ikke er god nok, påvirker det ikke kun ens hverdag – det kan også have konsekvenser for ens mentale helbred på den lange bane. I dette blogindlæg udforsker vi nogle af årsagerne bag.
Sociale medier – og cyberbullying
Sociale medier fylder meget i unges liv. Det kan både være en kilde til inspiration og en årsag til dårligt selvværd. På platforme som Instagram, Snapchat og TikTok bliver unge dagligt eksponeret for en konstant strøm af perfekte billeder og polerede livsstile. Dette kan skabe et urealistisk billede af, hvordan de selv skal se ud og præstere. Samtidig er cyberbullying et voksende problem, hvor unge kan blive udsat for mobning og ubehagelige kommentarer online. Disse oplevelser kan føre til følelsen af isolation, skam og utilstrækkelighed, da det foregår i det “skjulte”.
Forventninger fra forældre
Man spejler sig i det, som man kommer af. Forældre spiller en stor rolle i unges udvikling, hvorfor deres forventninger enten kan støtte eller presse de unge. Hvis ens forældre har høje krav til ens præstationer, kan det skabe en følelse af konstant at skulle leve op til noget, som måske føles uopnåeligt. Selvom det ofte er velment og handler om, at forældre ønsker det bedste for deres børn, kan unge føle sig overvældet og utilstrækkelige, hvis de ikke føler, at de kan leve op til disse forventninger. Den konstante stræben efter perfektion kan føre til en frygt for at fejle og en vedvarende følelse af ikke at være god nok.
Søskendeforhold og sammenligning
Hvis en bror eller søster præsterer godt i skolen, sport eller sociale sammenhænge, kan det få den anden til at føle sig mindre værd. Unge kan hurtigt komme til at føle, at de konstant bliver målt op imod deres søskende og dermed udvikle en negativ opfattelse af deres egne evner og kvaliteter. Dette kan også føre til jalousi og et anstrengt forhold til søskende, hvad yderligere kan forværre deres selvbillede. Det er vigtigt at have for øje som forældre.
Skolemiljøet og omgangskredsen
Man siger, at man bliver skabt i skolegården – og det er ikke helt forkert. Skolemiljøet og de venner, som man omgiver sig med, spiller nemlig en stor rolle i udviklingen af ens selvværd. I skolen bliver man dagligt udsat for både faglige og sociale udfordringer, som kan være svære at navigere i. Hvis den unge føler sig udelukket eller anderledes, kan det forstærke følelsen af at være mindre værd.
Grib ind tidligt
Dårligt selvværd i ungdomsårene kan have alvorlige konsekvenser på længere sigt. Unge med lavt selvværd kan have større risiko for at udvikle angst, depression og andre psykiske udfordringer. Det kan ligeledes påvirke deres evne til at indgå i sunde relationer, både socialt og romantisk, og føre til problemer med at sætte grænser og stå ved sig selv. Derfor er det vigtigt, at forældre, lærere og andre voksne i de unges liv er opmærksomme på tegn på lavt selvværd og tager det alvorligt.
Hvis du døjer med lavt selvværd eller har en ung i hjemmet med nogle af disse problemer, kan det hjælpe at søge professionel hjælp. Gennem årene har jeg arbejdet med unge med dårligt selvværd – og jeg har set, hvordan en åben dialog og de rette værktøjer kan gøre underværker for deres trivsel.