skip to Main Content

Slip kontrollen og få tillid til livet

Megen menneskelig lidelse opstår, fordi vi har en række, mere eller mindre bevidste, forventninger og forestillinger om, hvordan vores verden skal se ud, før at vi kan føle os glade og godt tilpas. Vi opsætter mål, som skal gøre os mere tilfredse med os selv og med livet og forestiller os, at lykken kommer sammen med det nye job, en kæreste, slankekuren osv. Omvendt bliver vi skuffede, vrede og ulykkelige, hvis målene og forventningerne ikke indfries.

Vi er så overbeviste om, at vores lykke og indre tilstand er afhængig af noget ydre, at vi bliver nødt til at gøre alt hvad vi kan, for at kontrollere livet, så det passer med vores ønsker.

Forleden sad jeg på et kursus sammen med 20 andre kursister. Vi havde været sammen nogle dage og der var opstået en del frustrationer blandt nogle af deltagerne, både hvad angik underviseren, andre kursister, gruppedynamikken osv.

Jeg kunne også selv mærke denne frustration og hvor anspændt jeg var i min krop. Jeg sad og vurderede alt hvad der blev sagt og gjort. Underviserens kompetencer og de andre deltageres bidrag blev nøje vejet og fundet for let, forkert, for meget… Jeg blev mere og mere opslugt af min egen ærgrelse over, at tingene ikke levede op til mine forventninger, som jeg jo syntes var helt igennem rimelige. Jeg var sur, anspændt og kunne ikke tage læring ind.

Jeg skulle være på kurset i de næste to dage og jeg blev helt træt ved tanken om, at jeg skulle have det sådan i flere dage, det var simpelthen for anstrengende. Jeg blev pludselig meget bevidst om min tåbelige insisteren på at være sur, fordi tingene ikke var, sådan som jeg mente, de burde være. Jeg kunne ikke andet end at grine af mig selv og situationen og jeg tog derfor en beslutning om i stedet for at give fuldstændig slip på mine ideer og forventninger.

I det samme slappede min anspændte krop fuldstændig af og en følelse af ro og velbehag begyndte at brede sig i mit indre. Jeg følte mig fredfyldt og boblende glad, og jeg kunne pludselig være tilstede og lytte og se. Filteret var væk. Der var det, der var – og det var nok. De to sidste kursusdage endte med at blive helt fantastiske, fordi jeg gav slip og overgav mig i stedet for at holde stædigt fast i min egen version af, hvordan virkeligheden skulle se ud.

Hvordan kan vi i virkeligheden vide, hvad der er bedst for os? Hvis vi kigger tilbage på vores liv, vil vi finde masser af eksempler på, at ting, der engang føltes svære, uoverskuelige eller triste har været store gaver, som har bragt os andre og vigtigere steder hen. Og omvendt kan det vise sig, at de ting som vi virkelig ønskede os og fik, slet ikke var det, vi havde brug for.

Spørgsmålet er om vi har tillid. Tillid nok til at turde slippe kontrollen og lade os føre af det hav af muligheder, der dukker op, når vi ikke har låst os selv fast på en bestemt ide, en bestemt holdning et bestemt mål.

Back To Top